funkcja kwadratowa
bas890: Na podstawie wzoru funkcji kwadratowej f w postaci iloczynowej
f(x)= −2(x+3)(x−15) podaj:
a)równanie osi symetrii wykresu funkcji f
b)maksymalne przedziały monotoniczności tej funkcji
12 maj 17:49
Michał: a) x= 9
b) rosnąca dla x∊(−∞;9>
malejaca dla x∊ ,9;∞)
12 maj 17:59
bas890: A jak to zrobiłeś?
12 maj 18:02
Michał: −3 i 15 to miejsca zerowe, wiec dodałem je do siebie i podzieliłem przez 2 − uzyskałem p, a
jako że współczynnik a<0 to ramiona paraboli są skierowane w dół
12 maj 18:06
Michał: znaczy się odjąłem
12 maj 18:08
jiji: Michał−źle wierzchołek to średnia arytmetyczna miejsc zerowych czyli (15−3)/2 czyli oś symetrii
ma równanie x=6 i funkcja jest rosnąca dla x∊(−∞,6>, malejąca <6,+∞)
12 maj 18:23
bas890: Bardzo dziękuje

Mam jeszcze jeden problem z jednym zadanie.
Naszkicuj wykres funkcji kwadratowej wiedząc że dla argumentu 3 funkcja przyjmuje najmniejszą
wartośc równą −2 oraz ze jednym z miejsc zerowych tej funkcju jest liczba 1:
a)podaj drugie miejsce zerowe
b)podaj współrzędne punktu P przeciecia jej wykresu z osią OY
proszę o pomoc
12 maj 18:41
Michał: Tak mi się wydawało że coś pokićkałem

Dzięki za korektę
12 maj 19:57