matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz pole trójkąta równoramiennego o ramionach
ninja:
Oblicz pole trójkąta równoramiennego o ramionach dł. 18 cm i kącie zawartnym między nimi 30* (stopni)
12 maj 16:11
Svanar:
1
P =
* a * b * sinα
2
u Ciebie a = b = 18
1
α = 30* → sinα =
2
1
1
P =
* 18 * 18 *
= 9*9 = 81
2
2
12 maj 16:32