Guermantes: Najpierw musimy wyznaczyć współczynnik kierunkowy prostej AB!
a1 =
5−(−3)−2−2 =
8−4 = −2
Wiemy, że symetralna musi być prostopadła do prostej AB, zatem
a2 = 1/2, bo a1 * a2 = −1.
Musi też przechodzić przez środek AB, wyznaczmy zatem punkt S
S = (
2−22,
5−32) = (0, 1)
Wyznaczmy teraz współczynnik b naszej prostej. Musimy zobaczyć, kiedy nasza symetralna
przechodzi przez punkt S, zatem:
y = 1/2x + b
1 = 1/2 * 0 + b
b = 1
y =
12x + 1 <− Równanie symetralnej do odcinka o końcach A i B.
antyk:

Punkt leżący na symetralnej odcinka jest równo oddalony od końców odcinka
zatem |AP|=|BP|
to |AP|
2=|BP|
2
(x−2)
2+(y+3)
2=(x+2)
2+(y−5)
2
−4x+4+6y+9= 4x+4−10y+25
16y=8x+16