matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jak wyznaczyć x?
Soplica:
Planimetria − jak wyznaczyć x na rysunku? bardzo prosiłbym o wytłumaczenie a=2,5 b=7,2 c=6 d=19,5 x=?
11 maj 23:42
Basia:
z tw.Talesa
a
y
=
c
y+b
z tego wylicz
y
potem:
a
y
=
x
y+b+d
z tego wylicz
x
12 maj 00:02