trygonometria
Anusiak: Sinus kąta ostrego α jest trzy razy większy od jego cosinusa. Wówczas:
a) sinα=½
b)cosα=½
c)sinα=3√10/10
d)cosα=3√10/10
11 maj 23:07
Lucyna: rozwiąż układ równań
sinα = 3cosα
sin2α + cos2α = 1
11 maj 23:10
Lucyna: w rozwiązaniu musisz uwzględnić, że sinus jak i cosinus kąta ostrego mają wartość dodatnią,
czyli ujemne rozwiązania należy odrzucić.
11 maj 23:11
Eta:

a, b, c >0
a
2+(3a)
2 = c
2
c
2= 10a
2 => c=
√10*a
| | a | | 1 | | √10 | |
sinα= |
| = |
| = |
|
|
| | √10*a | | √10 | | 10 | |
odp: d)
11 maj 23:42