matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciagi
Anusiak:
Wyraz ogólny ciągu (an) wyraża się wzorem an=2*5
n+1
. Wykaż że jest to ciąg geometryczny.
11 maj 22:52
Godzio:
a
n+1
2*5
n+2
=
= 5
n+2−n−1
= 5 − q jest stałe
a
n
2*5
n+1
11 maj 22:55