POMOCY
Magda: Lewa strona równania jest sumą kilku początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego. Oblicz x.
b) 8+6+4+..+x=−220
c) 2+7+12+..+x=156
d) −7−3+1+...+x=110
11 maj 22:51
Basia:
są to ciągi arytmetyczne
b
1=8 r=−2 x=a
n
| | a1+an | | a1+a1+(n−1)*r | | 2a1+(n−1)*r | |
Sn= |
| *n = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
stąd
(16−2n+2)*n=−440
(18−2n)*n=−440
−2n
2+18n+440=0 /:(−2)
n
2−9n−220=0
Δ itd
po wyliczeniu n liczysz x=a
n=a
1+(n−1)*r
pozostałe identycznie
11 maj 23:01
Lucyna: b) a
1 = 8
r = a
2−a
1 = 6−8 = −2
x = a
1 + (n−1)r = 8 −2n +2 = 10 − 2n
Ze wzoru na sumę ciągu arytmetycznego
| | a1+x | | 8+10−2n | |
Sn = |
| n = |
| n = −220
|
| | 2 | | 2 | |
(9−n)n + 220 = 0
−n
2 +9n+220 = 0
Δ = 961
√Δ = 31
n
1 = −20, odpada bo liczba wyrazów jest naturalna a zatem dodatnia
n
2 = 11 i bingo naturalna i dodatnia
zatem chcemy wiedzieć ile wynosi a
11 = 10 − 2*11 = 10−22 = −12
pozostałe zrób w analogiczny sposób.
11 maj 23:03
tysia: zle zrobione

!
29 kwi 18:44
tysia: ma wyjsc w b −30
29 kwi 18:44
jikA:
I tyle wychodzi więc po co trolujesz?
29 kwi 18:50
j.kghj: ⊂⊂⊂⊂⊂⊂
4 gru 20:01
domi22: c
a
1=2 r=5
x=a
1=2+(n−1)*5=5n−3
312=(5n−1)*n
5n
2−n−312=0
Δ=1+6240=6240
√Δ=79
a
8=2+(8−1)*5
a
8=27
4 sty 16:45
domi22: pomyłka
a8=37
4 sty 16:45