Kapitał. Kolejne zadanie, za które nie mam pojęcia jak się zabrać :/
Raff: Skarb Państwa wyemitował pięcioletnie obligacje o cenie nominalnej 100zł. Ich cena emisyjna
(czyli cena, za którą można je zakupić w domu maklerskim) wynosi 96zł. Przez 5 lat, na koniec
każdego roku, właściciel obligacji dostaje 8% odsetek liczonych od ceny nominalnej (odsetki
nie są oprocentowane), a po 5 latach obligacja jest od niego wykupowana po cenie nominalnej.
Pan Kowalski kupił 50 takich obligacji. Odsetki, które dostawał, składał na konto
oprocentowane 5% w skali roku z kapitalizacją roczną. Ile wyniósł jego zysk po 5 latach?
11 maj 22:41
Lucyna: co roku przynosił stałą kwotę 8% z 50*100 = 400 zł
((((400(1+0,05) + 400)(1+0,05)+400)(1+0,05)+400)(1+0,05)+400)(1+0,05)
bo to co przyniósł za pierwszym razem urosło, dodał znowu 400, bo odsetki od obligacji się nie
zmieniły.
Zysk to będzie ta kwota która wyjdzie z wymnożenia tego wyżej pomniejszone o 19%

bo to jest
podatek belki od lokat
11 maj 22:52
Raff: Z tego, co się orientuję, można przyjąć podatek ~20%
11 maj 23:08
Lucyna: można, ale pokaż mi choć jednego logicznie myślącego człowieka, który jest skłonny zapłacić
więcej jeśli można mniej...
11 maj 23:12
Raff: Coś mi się nie zgadza, po wymnożeniu wychodzi 2100 (o ile się nie mylę). Jeżeli zakładam, iż
podatek wynosi 19% to: 2100−399=1701 (?) W odpowiedziach wychodzi 2410,25zł, więc teraz już w
ogóle się zamotałem
11 maj 23:28
Basia:
Trzeba doliczyć nieoprocentowany zysk przy wykupie obligacji
Kupował po 96 czyli wydał 96*50
Przy wykupie państwo płaci cenę nominalną czyli 100*50
Na tym zarabia jeszcze 50*4=200 zł
Poza tym zysk z odsetek odłożonych na konto powinien być liczony z wzoru na procent składany
od 400 zł przez 4 lata
od 400 zł przez 3 lata
od 400 zł przez 2 lata
od 400 zł przez 1 rok
od ostatnich 400 już nic
czyli
400(1+0,05)4 + 400(1+0,05)3+400(1+0,05)2+400(1+0,05)
policz to teraz bo mnie się absolutnie nie chce
P.S. Możliwe, że zadanie nie uwzględnia podatku Belki to już musisz sprawdzić
11 maj 23:47
Basia:
uprość obliczenia
=400*(1,05+1,05
2+1,05
3+1,05
4)=
11 maj 23:49
bzzz: zgadza się teraz z wynikiem i masz rację tam jest bez podatku Belki.
12 maj 10:20