Kapitał. Problem z zadaniem mam a jutro spr :/
Raff: Kapitał w wysokości 800zł został złożony w banku oferującym kapitalizację miesięczną. Oblicz
wielkość kapitału po roku, jeśli przez 6 pierwszych miesięcy roczna stopa procentowa wynosiła:
a) 6%, a przez 6 pozostałych miesięcy − 3%
b) 3%, a przez 6 pozostałych miesięcy − 6%
| | r | |
Korzystam ze wzoru K(1+ |
| )n*m |
| | m | |
Wychodzi mi jakieś ~872, ale w odpowiedziach zupełnie inny wynik, więc już nie wiem jak się
zabrać za to zadanie.
11 maj 22:38
Lucyna: | | 6% | | 3% | |
a) 800(1+ |
| )6(1+ |
| )6 = 836,744 |
| | 12 | | 12 | |
11 maj 22:45
Raff: Dzięki wielkie, o takie coś chodziło.
11 maj 22:52
Lucyna: no to się cieszę, że nauka nie poszła w las, a zawsze mi się wydawało, że ja nic nie potrafię z
matmy finansowej
11 maj 22:54
Lucyna: ten wzór jest prawdziwy, ale zdaje się, że Ci się trochę tam pomyliło,
| r | |
| − to jest procent roczny dzielony przez kapitalizację czyli jeśli miesięczna to m=12 |
| m | |
jeśli kwartalna to m=4
nm − to jest iloczyn lat i kapitalizacji
11 maj 22:56
Raff: | | 1 | |
Wiem już, gdzie zrobiłem błąd, bo w każdym liczyłem jako cały rok pomnożony przez |
| . |
| | 2 | |
11 maj 23:02