Moni: A jak rozwiązać takie kwadratowe równanie wykładnicze ? 12* 3x − (33)2 = 33
Wiem że za 3x trzeba podstawić t
I Δ = 132
ale co dalej ?
11 maj 21:48
Godzio: dobrze przepisałaś bo tu nie ma t
2
11 maj 21:49
Moni: zamiast ( 33) 2 powinno byc (3x)2
11 maj 21:52
Godzio: 12 * 3x − 32x = 27
12t − 3t2 − 27 = 0
t2 − 4t + 9 = 0
Δ = 16 − 4*9 = −10
11 maj 21:56
Godzio: wiec nie ma rozw
11 maj 21:56
Moni: a to nie jest czasem tak że to jest zamienione miejscami :
− (3
x)
2 + 12 * 3
x − 3
3 = 0
i za 3
x trzeba podstawić t
czyli
−t
2 + 12t − 3
3= 0
11 maj 22:11
Godzio: ehh dobrze mówisz

zapomniałem 3 usunąć
t
2 − 12t + 27 = 0
Δ = 144 − 108 = 36
3
x = 9
x = 2
v
3
x = 3
x = 1
11 maj 22:12
Moni: Ja znowu cos w obliczaniu delty sie pomyliłam

dzięki wielkie

11 maj 22:20