matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz dlugosc odcinka
milena:
W trapezie ABCD, w ktorym AB∥CD i AB>CD przedluzono boki BC i AD do przeciecia w punkcie O. Oblicz dlugosc odcinka OC, jezeli AD=12cm, OD=15cm, BC=13cm.
11 maj 21:37
Godzio:
x
15
=
x+13
27
15x + 195 = 27x 12x = 195 x = 16,25
11 maj 21:41