Wielomiany
Maniek: Mam prośbę do obeznanych

Mianowicie nie wiem jak rozwiązać nierówność wielomianową z wartością bezwzględną.
Podaje przykład:
l − x
3 − 4x l = 2 x
2 + 8
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie przejawy pomocy
11 maj 21:17
Basia:
to jest równanie, a nie nierówność
1.
−x3−4x≥0 ⇔
−x(x2+4)≥0 ⇔
x(x2+4)≤0 ⇔
x≤0
wtedy |−x3−4x|=−x3−4x o masz
−x3−4x=2x2+8
−x3−4x−2x2−8=0 /*(−1)
x3+4x+2x2+8−0
x(x2+4)+2(x2+4)=0
(x2+4)(x+2)=0
x2+4≠0 ⇒ x+2=0 ⇔ x=−2
−2≤0
czyli mamy rozwiązanie
x=−2
2.
−x3−4x<0 ⇔
−x(x2+4)<0 ⇔
x(x2+4)>0 ⇔
x>0
wtedy |−x3−4x|=−(−x3−4x)=x3+4x i masz
x3+4x=2x2+8
x3−2x2+4x−8=0 /*(−1)
x2(x−2)+4(x−2)=0
(x−2)(x2+4)=0
x2+4≠0 ⇒ x−2=0 ⇔ x=2
2>0
czyli mamy rozwiązanie
x=2
odp. x=−2 lub x=2
11 maj 22:53
mono: →1) dla x>o −x3 − 4x = 2x2 + 8 → x3+2x2+4x+8=0 →x2(x+2)+4(x+2)=0 →
(x+2)(x2+4)=0 x2+4>0 dla kazdego x x+2=0 → x= −2
2) dla x<0 − ( − x3−4x )=2x2+8 → x3+4x=2x2+8 →x2(x−2)+4(x−2)=0
(x−2)(x2+4)=0 → x−2=0 → x=2
11 maj 22:57