Eta:
a) miejsca zerowe pod modułami: x= −3 , x= 1,5 , x= −2
rozpatrujemy równanie w przedziałach:
1) dla x€ ( −∞, −3)
− x −3 −2x +3 −x −2=10 => −4x = 12 => x= −3 −− odpada, bo nie należy do tego
przedziału
2) x€< −3, −2)
x+3 −2x +3 −x −2=10 => −2x= 6 => x= −3 −−− jest rozwiązaniem
3) x€ < −2; 1,5)
x+3 −2x +3 +x +2=10 => 0= 5 −− sprzeczność
4) x€ < 1,5; ∞)
x+3 +2x −3 +x +2=10 => 4x = 8 => x= 2 −−− jest rozwiązaniem
odp: rozwiązaniami równania pierwotnego są:
x= −3 v x= 2
spr: dla x= −3
|0|+ | −9| + | −1|= 9+1=10 .. ok
dla x= 2
|5| +| 1| + | 4|= 5+1+4= 10 ... ok
zad2. podobnie:
miejsca zerowe pod modułami:
x= 0 , x= −1 x= 1
itd...... powodzenia