matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozkład na czynniki
ucząca-się:
rozłóż na czynniki wielomiany, stosując wzory skróconego mnożenia: f) W(x)= x
3
− 3x
2
+ 3x − 1 , nie moge sobie z tym poradzic. jakby ktos mógł mi napisać z jakiego wzoru to i rozwiązać.. dziekuje z góry
11 maj 20:47
kalafiorowa:
https://matematykaszkolna.pl/strona/55.html
11 maj 20:49
ucząca-się:
mi tutaj żaden wzór nie pasuje.. nie widzę tego. pewnie jakiś z potęgą 3..ale nie idzie− źle mi wychodzi
/
11 maj 21:07
kalafiorowa:
(x−1)
3
=x
3
−3x
2
+3x−1
11 maj 21:10
ucząca-się:
czyli a=x a b=1
11 maj 21:13
ucząca-się:
dzieki
11 maj 21:19