Ciągi arytmetyczne.
Kalhiri:
# Długość boków trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 3. Oblicz obwód tego
trójkąta.
# Dla jakich wartości k ∊ R ciąg (an) jest arytmetyczny i malejący?
an = −2n log(k2 − 1) + 3
Z góry dziękuję i pozdrawiam!
11 maj 20:36
Eta: a, b, c −−− dł, boków trójkąta prostokątnego
1) a, a+3 , a+6 −−− boki trójkąta a+6 −−− dł. przeciwprostokątnej
z tw. Pitagorasa
a
2 + (a+3)
2 = (a+6)
2
a
2+a
2 +6a+9 −a
2−12a −36=0
a
2 −6a−27=0 Δ= 144
√Δ= 12
a=9 lub a= −3 −−−odrzucamy
boki trójkąta : a= 9, b= 12, c= 15
Ob=a+b+c ....... dokończ
11 maj 20:55
Eta:
2) założenie k2−1 >0 => (k−1)(k+1) >0 => k€ ( −∞, −1) U ( 1, ∞)
ciąg arytm. jest maleący dla r <0
r= an − an−1 <0
to: −2nlog(k2−1) +3−[ −2(n−1)log(k2−1) +3] <0
−2nlog(k2−1) +3+2nlog(k2−1) −2log(k2−1) −3 <0
po redukcji:
−2log(k2−1) <0 /: (−2)
log(k2−1) > 0 => 100 > k2−1
k2 −1 < 1
k2−2<0 => ( k−√2)(k+√2) <0
to k€ ( −√2, √2)
uwzględniając założenie ( wybieramy część wspólną )
otrzymamy:
odp: k€ ( −√2, −1) U ( 1, √2)
11 maj 21:08