prosze o roziwiązanie
jacek : oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego czworokątnego . jego krawędz podstawy ma długość
5cm , a pole powierzchni całkowitej jest równe 276cm2
11 maj 20:03
Kejt:
Pc=2Pp+4Pb
276=2*52+4Pb
wyliczasz Pb i dzielisz przez długość krawędzi podstawy i masz wysokość. dalej dasz radę?
11 maj 20:22
jacek : i co dalej ?
11 maj 21:05
Kejt: dalej policzysz sam.. ze wzoru.. V=Pp*h
11 maj 21:05
jacek : a H to ktore ?
11 maj 21:09
jacek :
11 maj 21:11
Kejt: wyliczasz Pb i dzielisz przez długość krawędzi podstawy i masz wysokość.
11 maj 21:12
jacek : a PB jak obliczyc ?
11 maj 21:13
Kejt: ze wzoru tam na górze..
11 maj 21:13
jacek : zrób prosze cie , ciemny jestem
11 maj 21:14
jacek : jak obliczc pole boku ?
11 maj 21:24