Pomocy!!!;)
Kina: Cześć nie mogę poradzić sobie z pracą domową ,totalnie nie rozumiem tego zadania, czy mógłby
ktoś mi pomóc Iloczyn trzech liczb całkowitych,z których druga jest o 3 większa od pierwszej,
a trzecia o 1 mniejsza od drugiej,jest równy−30,Wyznacz te liczby.Poprosze o rozwiązanie i
wytłumaczenie tego zadania

Pozdrawiam Kinia.
Eta:
x −−− pierwsza liczba
x+3 −−− druga
x +2 −−− trzecia
x(x+3)(x+2) = −30 => x( x
2+5x +6) +30=0
x
3 +5x
2 +6x +30=0
x
2( x+5) +6(x+5)=0
(x+5)(x
2+6)=0
x+5=0 lub x
2+6 = 0 −− sprzeczność
x= −5
liczbami tymi są:
−5 , −2 , −3
spr. (−5)*(−2)*(−3)= −30 .. ok