Podobieństwo prostokątów
Damirn: Prostokąt o bokach 6cm i 12cm jest podobny do prostokąta o obwodzie 60cm. Oblicz pole większego
prostokąta.
Czy możecie krok po kroku powiedzieć w jaki sposób wyznaczyć wymiary drugiego prostokąta?
11 maj 19:50
Kejt: liczysz obwód pierwszego i stosunek obwodów. Będzie on taki sam jak stosunek boków.
11 maj 19:53
Damirn: Stosunek wynosi 6036
Pomnożyłem kolejno 6*6036=10 oraz 12*6036=20
Wymiary drugiego prostokąta wyszły mi: 10x20cm
P = 10*20 = 200cm2
Czy wykonałem prawidłowo to zadanie? Dziękuje za pomoc.
11 maj 20:07
Kejt: mhm

ależ proszę.
11 maj 20:10
ola: dane są 2 prostokąty podobne. jeden z nich ma obwód równy 10 i pole równe 6. obwód 2 wynosi 30.
jakie jest pole 2 prostokąta? pomocy
11 cze 19:03
Eta:
| Ob2 | |
| = k , k>0 −−− skala podobieństwa |
| Ob1 | |
P
2= P
1*k
2 = 6*9= 54
11 cze 19:30
ola: wielkie dzięki!
11 cze 19:33