LOGIKA !
POMOCY!!: W pewnym przedsiębiorstwie zatrudniającym 60 pracowników pracuje 14 kobiet . W lipcu ubiegłego
roku 20 pracowników dostało awans. jakie jest prawdopodobieństwo że w grupie tej znalazły się
przynajmniej dwie kobiety
Bardzo proszę o pomoc.
11 maj 19:48
11 maj 20:38
kalafiorowa: nie jestem pewna czy dobrze.. nie bylam dobra z prawdopodobienstwa

60 pracownikow w tym 14 kobiet
| | 60! | | 59*60 | |
Ω=C260= |
| = |
| =1770 |
| | 2!*58! | | 2 | |
A'−w tej grupie znalazla sie jedna kobieta
A'=C
114=14=14
A−w tej grupie znalazly sie przynajmniej dwie kobiety (czyli dwie lub wiecej, nawet 14)
| | 7 | | 878 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
| |
| | 885 | | 885 | |
11 maj 20:48
POMOCY!!: dziekie wielkie jedyna osoba która odpowiedziała na moje prośby...

dziękuje i życzę miłego
wieczoru ...
11 maj 21:11