Mam problem z wielomianami..Pomoże ktos?
Magda: Hey potrzebuje pilnie pomocy, mam problem z następującym zadaniem:Reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=3x do potęgi trzeciej +(a do potęgi drugiej + 3)x do potęgi drugiej−ax − a do potegi
trzeciej,przez dwumian(x+1)wynosi −2.Oblicz wartość parametru a.Dla znalezionej wartości
parametru wyznacz pierwiastki wielomianu W(x).
Z góry dziękuje

I pozdrawiam
11 maj 19:44
ola: W(x)=3x3+(a2+3)x2−ax−a3 dobrze zrozumiałam? znasz tabelkę cornera? (chyba tak się to pisze)
normalnie dzielisz wielomian przez −1, i przyrównujesz otrzymaną reszta do −2
11 maj 19:50
Michał: Zrób to inaczej niż koleżanka proponuje

W
(−1)=−2
I zadanie szybko rozwiązane
11 maj 19:55
Magda: Tak dobrze.. Tabelke zrobiłam,ale niebardzo wiem co dalej z tym zrobić..jak przyrównać tą
resztę do −2...
11 maj 19:55
Michał: A mowa była o schemacie hornera
11 maj 19:55
Magda: hahah to ja już nic nie wiem...
11 maj 19:55
Kina: Michał prosze zrób mi to zadanie...

HiHi
11 maj 20:04
Kina: Iloczyn trzech liczb całkowitych,z których druga jest o 3 większa od pierwszej, a rezcia o 1
mniejsza od drugiej,jest równy30,Wyznacz te liczby.Poprosze o rozwiązanie i wytłumaczenie tego
zadania
11 maj 20:06
Michał: A nie ma w tym zadaniu przypadkiem − 30
11 maj 20:17
Michał: Trzy liczby całkowite z zadania:
a = x
b = x+3
c = x+2
x(x+3)(x+2) = −30
x(x2 + 2x + 3x + 6) = −30
x3 + 5x2 + 6x + 3 = 0
x2(x + 5) + 6 (x + 5) = 0
(x2+6)(x+5)=0
x = −5 = a
b = −2
c = −3
11 maj 20:22
Kina: Tak,tam jest −30 dobrze mówisz,przepraszam

:I dziękuje Ci barszo,bardzo


Pozdrawiam
11 maj 20:24
Michał:
11 maj 20:27
Magda: ej Michał to ja też tak chce..haha też zrób mi zadanie a nie męcze się z nim juz 2 h chyba
haha

Reszta z dzielenia wielomianu W(x)=3x do potęgi trzeciej +(a do potęgi drugiej + 3)x do
potęgi drugiej−ax − a do potegi trzeciej,przez dwumian(x+1)wynosi −2.Oblicz wartość parametru
a.Dla znalezionej wartości parametru wyznacz pierwiastki wielomianu W(x).
11 maj 20:27
kalafiorowa:
W(x)=3x3+(a2+3)x2−ax−a3
czy tak ma wygladac W(x)?
jesli tak to liczysz W(−1)=−2
11 maj 20:37
Magda:
No tak,ale ja robiłam tabelkę hornera i teraz nie umiem przyrównać tego do −2....Nie wiem
jestem zielona niby to jest łatwe,ale niebyło mnie wtedy na lekcji i mam teraz duże
braki...prosze o pomoc
11 maj 20:43
kalafiorowa: zrob moim sposobem, bez zadnej tabelki. Po prostu podstaw za x=−1 a calosc ma byc rowna −2
11 maj 20:51
Michał: Pod x podstaw −1 i przyrównaj to do −2...
11 maj 20:51
Magda: o dziękuje,Coś zaczyna mi wychodzic,dziękuje za wskazówki
11 maj 20:59
Gustlik: Michał i kalafiorowa mają rację − reszta z dzielenia wielomianu W(x) przez dwumian (x−p) jest
równa W(p) czyli wartości tego wielomianu dla x=p. Czyli W(−1)=−2 − wstaw −1 za x do
wielomianu, przyrównaj do −2 i rozwiąż tak otrzymane równanie z niewiadomą a.
Schemat Hornera jest dobrą metodą, ale wtedy, gdy dzielimy wielomiany (na liczbach, bez
parametru) przez dwumian liniowy (x−p), jest pomocny do rozkładu wielomianów na czynniki i
zatem do rozwiązywania równań i nierówności wielomianowych, ale w zadaniach tego typu byłby
dłuższą metodą.
12 maj 01:10