Romb - planimetria
dsdad: Pole rombu wynosi 7cm2 a stosunek długości przekątnych 78. Oblicz długość boku.
11 maj 19:33
Kejt:
7x*8x:2=7
po wyliczeniu przekątnych liczysz bok z tw. pitagorasa.
11 maj 19:35
dsdad: nie wiem czy to dobrze robię, wyliczyłem te przekątne i mi wyszło
x=12 tylko nie wiem czy to dobrze wyszło i co to jest w ogóle to x i jak to zastosować do
twierdzenia pitagorasa. Dzięki.
11 maj 19:42
Kejt:

7x i 8x to przekątne(całe!). musisz to wymnożyć razy tą 1/2 i podzielić jeszcze na pół i wtedy
obliczać a z tw. pitagorasa
11 maj 19:47
dsdad:

b = 3,5
czyli powstanie mi taki trójkąt, a punkt a wyliczony z tw. pitagorasa bedzie dlugoscia boku?
11 maj 20:25
Kejt: mhm.
11 maj 20:27
Gustlik: Ja bym to zaczął tak, jak Kejt, a potem obliczył pole z przekątnych na "x"−ach:
| | ef | | 8x*7x | | 56x2 | |
P= |
| = |
| = |
| =28x2
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
Porónuję pole z danym z zadania i równaniem wyliczam x:
28x
2=7 /:28
Przekątne:
1/2e=2
| | 7 | | 49 | | 64+49 | | 113 | |
a2=22+( |
| )2=4+ |
| = |
| = |
| /√
|
| | 4 | | 16 | | 16 | | 16 | |
12 maj 00:47