Fizyka
POMOCY: Porównaj prędkości ucieczki z Ziemi z prędkością ucieczki z Księżyca. Prędkość ucieczki jest
to
najmniejsza prędkość, jaką trzeba nadać ciału, aby opuściło ono strefę przyciągania planety.
Mk=7,347*1022 kg
Rk=1738 km
G=6,67*10−11 m3*s−2*kg−1
11 maj 19:08
R.W.16l: | | 2GMz | |
Jest to druga prędkość kosmiczna, mająca wzór √ |
| i tu wychodzi 11,2 km/s |
| | Rz | |
Rk=1738000m
podstawię, a Ty obliczysz :
| | 2*6,67*10−11*7,347*1022 | |
VIIK=√ |
| |
| | (1738000)2 | |
11 maj 19:15
POMOCY: Czy dobrze obliczyłam: wyszło mi 1,79 *103,
11 maj 19:26
POMOCY: Czy możesz sprawdzić mi wynik? Proszę
11 maj 19:32
POMOCY: Jaki jest poprawny wynik?
11 maj 19:39
POMOCY: POMOCY
11 maj 19:50
POMOCY: Pomóżcie
11 maj 20:36
POMOCY:
11 maj 21:16