pilne
krzysiek: Pierwszy wyraz ciągu geometrycznego jest równy 729, a ostatni 96. Wiedząc że suma wyrazów tego
ciągu wynosi 1995 oblicz: a)iloraz ciągu b)liczbę wyrazów tego ciągu
11 maj 19:04
Basia:
a
1=729
a
n=96
S
n=1995
a
n=a
1*q
n−1
729*q
n−1=96
q
n−1=
96729=
32243
| 1−qn | | 1995 | | 665 | |
| = |
| = |
| |
| 1−q | | 729 | | 243 | |
243(1−q
n)=665(1−q)
243−243q
n=665−665q
−243q
n+665q=665−243
q(−243q
n−1+665)=422
q(−243*
32243+665)=422
q(−32+665)=422
q*633=422
q=
422633 =
2*2113*211=
23
(
23)
n−1=
32243=(
23)
5
n−1=5
n=6
odp;
q=23 n=6
11 maj 23:32
xd: ♥
1 paź 16:36
maciek: @Basia
hm, przepraszam za odkop bo troche czasu minęło, ale wytłumaczyłabyś mi skąd się wzięło
z tego:
−243qn+665q=665−243
po wyciągnięciu q przed nawias o to zaznaczone kolorem czerwonym?
q(−243 qn−1 +665)=422
bardzo proszę o pomoc, potrzebuje to zadanie na jutro: /
10 maj 23:42
10 maj 23:51