aa
kaska: jezelo cosα =
13 i α∊ (0;90) to wartosc tgα jest rowna
11 maj 18:59
Zielona Gałązka: Wylicz sobie z jedynki tryg. ile wyniesie sinus.
A potem tg to jest = sinα/cosα
11 maj 19:03
kaska: a ile wyszlo
11 maj 19:06
R.W.16l: sin
2x+cos
2x=1
cosx=1/3
cos
2x=1/9
sin
2x=1−1/9=8/9
| | sinx | | | | 1 | | √2 | |
tgx= |
| = |
| = |
| = |
| |
| | cosx | | | | 2√2 | | 4 | |
x należy do I. ćwiartki czyli jest dodatni
11 maj 19:09
kaska: a dlaczego 2√2/3
11 maj 19:11
R.W.16l: bo
my potrzebujemy sinx, więc pierwiastkujemy obustronnie
11 maj 19:17
kaska: a w odpowiedzi mam ze wychodzi 2 pierwiastki z 2
11 maj 19:20
R.W.16l: aaa bo na odwrót podstawiłem
wybacz
11 maj 19:26
kaska: dziekuje
11 maj 19:30