trygonometria w trójkącie równoramiennym
Alicja: ramiona trójkąta mają po 8 cm, a kąt pomiędzy ramionami ma miarę 50', jak policzyć wysokość i
podstawę tego trójkąta aby móc obliczyć pole?
11 maj 18:54
Zielona Gałązka: Narysuj sobie wysokość h. Ona Ci podzieli ten trójkąt na 2 prostokątne. Kąt ostry masz w nim 25
stopni i z cosinusa = h/8 obliczysz wys. h
a potem z sinusa 1/2a przez 8 obliczysz podstawę a.
Pole potem to już pikuś.
11 maj 19:07
driver:
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| a*b*sinα= |
| *8cm*8cm*sin500=...... |
| | 2 | | 2 | |
11 maj 20:41
6 sty 14:37