prosze o rozwiazanie
PIOTREK: Sprawdź czy równośc jest tożsamością trygometryczną
1) tg α · cos α =
2)1 + tg2 α =
3)( 1 + cos α) ( 1 – cos α)=
4)sin2 α1−cosα =
11 maj 18:45
Next: heh a gdzie prawe strony równań?
11 maj 18:46
PIOTREK: no wlasnie nie ma
11 maj 18:47
Next: trochę głupie

w pierwszym wyjdzie sinα
11 maj 18:47
PIOTREK: pani nam tak tylko podala./.....
11 maj 18:48
PIOTREK: ale powiedz jak to obliczyc
11 maj 18:49
Michał:
1)
| | cosα | |
tgα · cosα = |
| · cosα = sinα |
| | sinα | |
3)
(1 + cosα)(1 − cos α) = 1−cos
2α = sinα
2) i 4) popraw zapis
11 maj 18:49
PIOTREK: drugie i czwarte mam dobrze napisane bo tak jets w ksiazce:(
11 maj 18:52
PIOTREK: wiesz jak to zrobic
11 maj 18:54
R.W.16l: | | sin2x | | 1−cos2x | | 1 | | cos2x | | 1 | |
2)1+ |
| =1+ |
| =1+ |
| − |
| = |
| |
| | cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | | cos2x | |
Założenia:
cos
2x≠0
cosx≠0
3) 1−cos
2x=sin
2x
4) albo tam widze sin
2x−cosx=1−cos
2x−cosx=1−(cosx−1)cosx
albo nic, bo nie wiem co to x1 oznacza
x=α
11 maj 18:57
R.W.16l: tam jest kwadratα czy 2α?
11 maj 18:58
PIOTREK: 2)1+tg2α
4) sin2α1−cosα
11 maj 18:58
PIOTREK: teraz podalam poprawne przyklady
11 maj 18:58
PIOTREK: zrobicie mi to

?
11 maj 19:02
R.W.16l: Piotrek podała? ehh te głupe nicki...
to drugie jest ok
4 nie wiem
11 maj 19:06