sprawdź czy jest to tożsamość trygonometryczna
yyy: a) cos2 α − sin2α=2cos2α−1
b)1 /1−cosα + 1/ 1+ cosα= 2 / sin2α
c)1− cosα= tgα − sinα/ tgα
11 maj 18:35
Michał: A.
cos2α − sin2α = 2cos2α−1
cos2α − 1 +cos2α = 2cos2α
2cos2α−1 = 2cos2α−1
11 maj 18:39
Michał: B.
| 1 | | 1 | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1 − cosα | | 1 + cosα | | sin2α | |
| 1 + cosα | | 1 − cosα | | 2 | |
| + |
| = |
| |
| 1 − cos2α | | 1 − cos2α | | sin2α | |
| 1 + cosα + 1 − cosα | | 2 | |
| = |
| |
| 1 − cos2α | | sin2α | |
11 maj 18:43
Michał: C.
| | tgα − sinα | |
1 − cosα = |
| |
| | tgα | |
| | sinα | | sinαcosα | | cosα | |
1 − cosα = ( |
| − |
| )* |
| |
| | cosα | | cosα | | sinα | |
| | sinα (1 − cosα) | | cosα | |
1 − cosα = |
| * |
| |
| | cosα | | sinα | |
1 − cosα = 1 − cosα
11 maj 19:02