Fizyka
POMOCY: Oblicz energię potancjalną ciała o masie 1 kg na wysoskości 1 km nad powierzchnią Ziemi.
Jaką energię kinetyczną będzie miało ciało w chwili upadku na Ziemię?
Ile wynosi energia kinetyczna i potencjalna ciała w połowie wysokości? Tarcie pomijamy.
11 maj 18:30
robinka: Ep=mgh
m=1kg
h=1km=1000m
g=10N/kg
nalezy podstawić dane do wzoru..
Cała energia potencjalna zmieni sie w energie kinetyczna.
energia potencjalna i kinetyczna w polowie będzie równa sobie i będzie wynosiła
Ek=Ep=12mgh
12 maj 08:15