Pomóżcie.
MAm ProbleM,,,,:
Długośc średnicy koła samochodu wynosi ok.64 cm,
A)Ile obrotów na godzinę wykonują koła tego samochodu , gdy jedzie on z prędkością 60km/h ?
B)Ile obrotów na minutę ?
C)Ile to obrotów na sekundę ?
11 maj 18:28
Eta:
Jaki problem ?
L= 2πr= 0,64 m *3,14≈2 m −−− długość drogi po jednym obrocie koła
L= s= v*t
60 000m/h *1h= 60 000m
ilość obrotów na tej drodze
| | 60 000 | |
A) x= |
| = 30 000 obrotów przez 1 godzinę
|
| | 2 | |
| | 30 000 | |
B) |
| = 500 obrotów na minutę
|
| | 60 | |
| | 30 000 | |
C) |
| = 8,333333 ≈ 8 obrotów na sekundę
|
| | 3 600 | |
12 maj 00:43