algebra
terminex: czy dobrze zrobiłem zadanie na teście z algebry



?
Suma czterech kolejnych liczb podzielnych przez 5 wynosi 530 znajdź te liczby
5n+5 20n+50=530 5*24+5=125
5n+10 20n=530−50 5*24+10=130
5n+15 20n= 480 5*24+15=135
5n+20 n=24 5*24+20=140
Odp: Te liczby to 125, 130, 135, 140
11 maj 17:49
Godzio: tak

ale wystarczyło pierwszy wyraz 5n
11 maj 17:52
mono: a1=x a4=x+15 ( a1+a4 ) * n/2 =530 an=125+(n−1)5 125,130,135,
140,
x+ (x+15)
−−−−−−−−−−−− * 4 = 530 , ( 2x+15) 2 = 530 , x=125 = a1
2
11 maj 18:33