pomocy
wenusjanka: proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania: dany jest ciąg określony wzorem
an=−2n2+8n+10.Które wyrazy tego ciągu są nieujemne?Proszę o wyliczenia,dziekuje
11 maj 17:29
Tomek.Noah:
an>0
−2n2+8n+10>0 ,+liczysz delte i zaznaczsz zbior
11 maj 17:30
Godzio:
an ≥ 0
−2n2 + 8n + 10 ≥ 0
n2 − 4n − 5 ≤ 0
Δ = ...
√Δ
n1 = ...
n2 = ...
zaznaczasz na osi rozwiązania ramiona do góry i odczytujesz rozwiązanie pamiętając że n ∊ N+
n2 − 4n − 5 ≤ 0 = > (n−5)(n+1) ≤ 0
11 maj 17:30
Tomek.Noah:
an≥0
−2n2+8n+10≥0
11 maj 17:30