Rozkład zmiennych losowych...
Pawełzg: W pewnym przedsiębiorstwie zatrudniającym 60 pracowników pracuje 14 kobiet . W lipcu ubiegłego
roku 20 pracowników dostało awans. jakie jest prawdopodobieństwo że w grupie tej znalazły się
przynajmniej dwie kobiety

Bardzo proszę o pomoc. Jeżeli ktoś nie chce rozwiązać mi całego zadania niech da chociaż jakieś
wskazówki. Z góry dziękuje i pozdrawiam.
11 maj 16:47
Krysia: ?
11 maj 16:49
Pawełzg: krysia o co chodzi? Cos nie tak napisałe,
11 maj 16:51
Pawełzg: ciemny jestem .... .....
11 maj 16:54
Pawełzg: pomoże ktoś
11 maj 18:40
11 maj 19:45
Eta:
60 osób w tym 14 kobiet i 46 mężczyzn
Ω −−−wybieramy 20 osób z 60 osób
A −− w skłaad tej grupy wejdą przynajmniej 2 kobiety tzn 2 lub więcej
wprowadzamy zd. przeciwne do A
A
' −−− w skład tej grupy wejdą sami mężczyźni lub jedna kobieta i 19−−tu mężczyzn
| | |A'| | |
P(A') = |
| = ......
|
| | |Ω| | |
| | | |
P(A)=1 − P(A')= 1− |
| = ........
|
| | | |
dokończ obliczenia....
11 maj 20:45
Pawełzg: dzięki wielkie miłego wieczoru
11 maj 21:22