logarytmy
Marta: wiedząc że log303=a i log305=b oblicz log308
11 maj 16:20
Marta: proszę o pomoc
11 maj 16:26
Iwona: napewno taka jest tersc tego zadania

?
11 maj 16:44
Marta: ?
11 maj 16:45
Marta: tak
11 maj 16:45
Marta: w odpowiedzi jest ze jest to równe 3−3a−3b
11 maj 16:45
Next: można dojśc do rozwiązania od tyłu

3 − 3*log
303 − 3*log
305 = log
3027000 − 3*log
303 − 3*log
305 = log
3027000 −
| | 27000 | |
log3027 − log30125 = log30 |
| − log30125 = log301000− log30125 = |
| | 27 | |
log
308
11 maj 16:53
Marta: Wyszlo mi hurra
11 maj 17:08
Marta: ja zrobilam je od przodu
11 maj 17:08