jola: 9. Dwa zbiorniki w kształcie walców o wysokości 1 m mają łączną pojemność 740 pi l . Długości
promieni tych walców różnią się o 20 cm . Oblicz długości tych promieni.
10. Wiedząc, że sin2 α – cos2 α = i α jest katem ostrym, oblicz wartości: sin α, cos α, tg α,
ctg α.
11 maj 15:50
robinka: V=Pp*H
r
2=r
1+20
P=πr
2
V
1+V
2=740π l
Pp
1+Pp
2=740π
πr
12+π(r
1+20)
2=740π
r
12+(r
1+20)
2=740
trzeba rozwiązać
11 maj 15:58
robinka: a to równanie to czemu sie równa
11 maj 15:59
pola: α=1/2
11 maj 16:21
pola: sin2 α – cos2 α =1/2
11 maj 16:22
robinka: to jst sin2α czy sin2α oraz cos2α
11 maj 16:34
robinka: ?
11 maj 16:34
jola: sin kwadrat α
11 maj 16:35
robinka: to wtedy wszytko jasne
sin
2α−cos
2α=
12
sin
2α−1+sin
2α=
12
| | √3 | | √3 | |
sinα= |
| lub sinα=− |
| |
| | 2 | | 2 | |
trzeba wziąć dodatnie rozwiązanie
poradzisz sobie dalej sama ?
11 maj 16:41
jola: Chyba tak dzięki
11 maj 16:54