zastosowanie układów równań
yyy: Ogrodnik kupił przewy w jednakowej cenie za sztukę w sumie za 480 zł. Gdyby krzew kosztował o 2
zł mniej to za tę samą kwotę mógł kupić 8 krzewów więcej. Ile krzewów kupił ogrodnik?
prooszę o pomoc
11 maj 14:05
robinka: x − cena jednego krzewu
y − ilość kupionych krzewów
układ równań, trzeba to teraz rozwiązać
x*y=480
(x−2)*(y+8)=480
11 maj 14:12
yyy: dziękuję bardzo
11 maj 14:17
robinka: poradzisz sobie ?
11 maj 14:21
yyy: właśnie zastanawiam się co zrobić z tym mnożeniem, próbuję metodą podstawiania ale nie za
bardzo mi wychodzi
11 maj 14:28
robinka: x*y=480
x*y+8x−2y−16=480
x*y=480
480+8x−2y−16=480
x*y=480
8x−2y−16=0
x*y=480
8x−16=2y
x*y=480
y=4x−8
x*(4x−8)=480
y=4x−8
4x
2−8x−480=0
x
2−2x−120=0
dalej trzeba delte policzyć, dasz radę ?
11 maj 14:40
yyy: deltę? eee nie miałam jeszcze tego w szkole : < i właśnie w układzie do tego momentu doszłam i
nie wiem co dalej
11 maj 14:42
robinka: Δ=b
2−4ac
nie miałaś ?

jesteś w liceum ?
11 maj 14:45
robinka: myślę jak ci to wytłumaczyć inaczej
11 maj 14:46
yyy: nie, nie miałam
tak 1 liceum
11 maj 14:48
Basia:
bez Δ tego nie policzysz, albo ktoś kto zadał to zadanie nie przeliczył go do końca, albo
yyy nie pamięta niczego z pierwszej klasy szkoły średniej
11 maj 14:50
Basia:
niemożliwe, w pierwszej licealnej to się przerabia w pierwszym semestrze, najdalej na
początku drugiego; albo właśnie teraz jeżeli to liceum zawodowe
11 maj 14:54
yyy: nie, naprawdę nie mieliśmy jeszcze tego w szkole
możliwe, że nie przeliczył, pani nauczycielka lubi zadawać to, czego jeszcze z nami nie zrobiła
: )
11 maj 14:55
yyy: liceum ogólnokształcące
myślę, że wprowadzone to będzie przy funkcji kwadratowej, która dopiero będzie w następnym
dziale
11 maj 14:56
robinka: to już powinniście to brać.
a=1
b=−2
c=−120
Δ=b
2−4ac
po podstawieniu do wzoru
Δ=4+480
Δ=484
rozwiązanie jest takie
x=12
y=40
11 maj 14:57
robinka: tak jak wspomniała Basia, to powinno być już wytłumaczone
11 maj 14:58
Basia:
zwracam honor Twojej pani
można tak:
x2−2x−120=(x−1)2−121=(x−1)2−112=(x−1−11)(x−1+11)=(x−12)(x+10)
stąd
x−12=0 lub x+10=0
x=12 lub x=−10 (niemożliwe liczba krzewów nie może być ujemna)
odp. x=12
11 maj 14:59
yyy: powinno to znaczy u nas : musisz poradzić sobie sam w domu
cóż, mało nauki, dużo wymagań
dziękuję za pomoc, mimo wszystko : )
11 maj 15:01
robinka: wydaje mi się, że to trudne rozwiązanie

ale dobre

pozdrawiam
11 maj 15:01
Basia:
takie trudne to ono nie jest; jesteśmy tak przyzwyczajeni do Δ, że zapominamy o wzorach
skróconego mnożenia, a takie zadania i tą metodą rozwiązują w 2 gimnazjalnej (no nie wszyscy,
tylko ci ambitni, aspirujący do szóstki i biorący udział w konkursach, ale rozwiązują)
11 maj 15:06
robinka: rozumiem

trudne dla tych którzy nie pamiętają wzorów skróconego mnożenia. i często z nich
nie korzystają.
11 maj 15:08