podzielnosc
pytajnik: udowodnij , ze liczba 156 −212 jest podzielna przez 209.
11 maj 13:13
robinka: (15
2)
3−(2
4)
3=(15
2−2
4)*(15
4+225*16+2
8) =
(225−16)*(15
4+225*16+2
8)=209*(15
4+225*16+2
8)
11 maj 13:51
pytajnik: a skad wiadomo , ze w taki sposob sie sprawdza podzielnosc? mozna tak robic z kazda liczba?
11 maj 14:22
Basia:
nie z każdą, bo nie każda da się w taki sposób zapisać;
np. z liczbą 112+132 nie da się w ten sposób postąpić, bo suma kwadratów nie jest
rozkładalna, a 11 i 13 to liczby pierwsze i nawet niczego nie da się wyłączyć przed nawias
jedyna możliwość to policzyć i badać podzielność sumy
podzielność sprawdza się rozkładając liczbę na czynniki pierwsze, co też nie zawsze jest
całkiem łatwe
na pociechę powiem, że takich złośliwych zadań na ogół się nie spotyka
zwykle chodzi po prostu o zastosowanie wzorów skróconego mnożenia
11 maj 14:44
pytajnik: czyli albo jedziemy ze wzoru skroconego mnozenia do szescianu albo rozkladam na czynnik?
11 maj 16:15
robinka: do wzoru skróconego mnożenia do sześcianu albo do kwadratu
11 maj 16:42
pytajnik: ma byc roznica kwadratu/szescianu czy moze tez byc suma?
11 maj 17:02
robinka: suma lub różnica sześcianu oraz różnica kwadratu, to zależny od zadania
11 maj 17:11
pytajnik: a moze byc suma kwadratu? moglbys podac 3 przyklady?
11 maj 17:12
robinka: masz takie wzory skróconego mnożenia:
a2−b2=(a−b)(a+b)
74− 34= (72)2−(32)2=(49−9)(49+9)
a3−b3=(a − b)(a2+ab+b2)
a3+b3=(a + b)(a2−ab+b2)
11 maj 17:22
pytajnik: zgadza sie.
z 2 zapisu wynika ze jest podzielne przez 49 i 9?
i jeszcze jedno jak by bylo: sprawdz , czy liczba 432 − 125 jest podzielne przez 19?
11 maj 17:38
pytajnik: ?
11 maj 18:42
pytajnik: moglby ktos odpoweidziec na to wyzej? : D
13 maj 20:06
Amaz: Z tamtego zapisu wynika, że liczba jest podzielna przez 40 i 58
13 maj 20:09
pytajnik: a sprawdzenie czy liczba 432−125 jest podzielna przez 19 jak moze wygladac?
13 maj 20:16
pytajnik: ostatni post?
13 maj 21:36