pomocy
landrynka: prosze o pomoc kto mi poda wzory skróconego mnożenia potrzebne do zadania prosze
11 maj 11:44
11 maj 11:54
landrynka: w jaki sposób mam rozwiązać takie zadanie z równania
a)x3−9x2+20x=0
11 maj 12:37
landrynka: w jaki sposób oblicza sie pierwiastek wielomianu
a)W(x)=(x−3)(4−x2)
b)Q(x)=y(2y2+3)(2−y)
c) P(x)=(x2+9)(x2+3x)
11 maj 12:49
landrynka: dane mam takie wielpmiana)W(x)= 5x3−6x2−3x+2 b)P(x)=x3−8x
1) określ stopień wielomianu
2) podaj wartoąci współczynników liczbowych wielomianów
3) wypisz wyrazy wielomianu
BŁAGAM POMOCY
11 maj 12:52
Basia:
ad.1
x3−9x2+20x=0
x(x2−9x+20)=0
x=0 lub x2−9x+20=0
dokończ: Δ itd.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.2
iloczyn a*b=0 ⇔ a=0 lub b=0
y(2y2+3)(2−y)=0
y=0 lub 2−y=0 (bo 2y2+3 nie może =0)
y=0 lub y=2
pozostałe zrób tak samo
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.3
W(x)=5x3−6x2−3x+2
st.W(x)=3
a3=5
a2=−6
a1=−3
a0=2
5x3, −6x2, −3x, 2
P(x) zrób tak samo
11 maj 13:00
landrynka: pięknie dziękuje za pomoc
12 maj 11:45