trygonometria
pk pomocy :): rozwiąż : sin(x+
pi6) = cos
38pi
tg(x+
pi2) = ctg
pi12
prosze o pomoccc. pi to pii czyli 3.1444
10 maj 23:36
Bogdan:
pi to π, czyli w tym zadaniu miara kąta półpełnego w mierze łukowej kąta.
10 maj 23:44
Bogdan:
Skorzystaj z zależności:
10 maj 23:46
pk pomocy :): nie umiem

jak mam to sprowadzic. w tym pierwszym? do sinusa czy cos?
10 maj 23:51
Lucyna: π2 − (x+π2) = π12
10 maj 23:56
Bogdan:
| | π | | π | | 3π | |
sin(x + |
| ) = sin( |
| − |
| ) |
| | 6 | | 2 | | 8 | |
| | π | | π | | π | | π | |
x + |
| = |
| + k*2π lub x + |
| = π − |
| + k*2π, k∊C |
| | 6 | | 8 | | 6 | | 8 | |
| | π | | π | | π | | 7π | |
x = − |
| + |
| + k*2π lub x = − |
| + |
| + k*2π |
| | 6 | | 8 | | 6 | | 8 | |
dokończ
10 maj 23:57
Bogdan:
proszę przy pisaniu ułamków stosować dużą literkę U, lepiej widać ułamki
10 maj 23:59
Lucyna: masz tg(x+ π2) = ctg π12
a Bogdan podał Ci wzór
tgα = ctg (π2 − α)
zatem wystarczy podstawić α=x+ π2 w miejsce α w części ctg (π2 − α) a następnie
porównać
ctg (π2 − α) = ctg π12
i to będzie odpowiedź
11 maj 00:00
Lucyna: ok dzięki, nie wiedziałam, że różnica jakości tkwi w wielkości literki, ale zapamiętam
11 maj 00:01
pk pomocy :): ok rozumiem. dziekuje
11 maj 00:11