bardzo proszę o pomoc
elf: Zad1. Dany jest okrąg o: x2 + y2 − 8x− 2y− 8=0 .Wyznacz równanie ogólne prostej k, która
jest styczna do tego okręgu w punkcie A(9,1).
Zad2. Napisz równanie okręgu przechodzącego przez przez punkt A(2,1) i stycznego do obu osi
układu współrzędnych.
Zad3. Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkty A(1,5), B(8,−2), C(9,1)
Zad4.Dane są punkty A(−1,1),B(5,−1)
a) podaj równanie symetralnej odcinka AB
b) Na symetralnej odcinka AB znajdź punkt C, dla którego pole trójkąta ABC wynosi 30
c) Dla wyznaczonego wierzchołka C w punkcie b) oblicz obwód trójkąta ABC
Zad5. Odcinek AC o końcach A(−4,1) oraz C(2,5) jest przekątną kwadratu ABCD. Wyznacz
współrzędne wierzchołków B i D tego kwadratu.
Zad6. Punkty A(0,−5) oraz D(−3,−1) są kolejnymi wierzchołkami trapezu równoramiennego ABCD,
którego osią symetrii jet prosta k: x+2y=0. Oblicz:
a) współrzędne wierzchołków B i C
b) pole tego trapezu
bardzo prosze o pomoc jesli ktoś by mógł rozwiązać chociaż jedno z tych zadań...
10 maj 22:52
Lucyna: zad1. najpierw sprowadź x2 + y2 − 8x− 2y− 8=0 do postaci równania okręgu czyli
(x−x0)2 + (y−y0)2 = r2
narysuj okrąg o środku w punkcie (x0,y0) i promieniu r, następnie zaznacz punkt dla którego
masz znaleźć styczną, na rysunku zobaczysz, rozwiązanie od razu.
10 maj 23:33
Lucyna: zad3.
masz równanie okręgu (x−x0)2 + (y−y0)2 = r2
3punkty to 3 równania w układzie równań i tak się składa, że masz 3 niewiadome, wiec git.
(1−x0)2 + (5−y0)2 = r2
(8−x0)2 + (−2−y0)2 = r2
(9−x0)2 + (1−y0)2 = r2
jaką metodą rozwiążesz ten układ to już wszystko jedno
10 maj 23:37
Gustlik: Zad1. Dany jest okrąg o: x
2 + y
2 − 8x− 2y− 8=0 .Wyznacz równanie ogólne prostej k, która
jest styczna do tego okręgu w punkcie A(9,1).
Jeżeli okrąg dany jest równaniem (x−a)
2+(y−b)
2=r
2, to prosta styczna w punkcie P=(x
P, y
P)
ma równanie (x
P−a)(x−a)+(y
P−b)(y−b)=r
2.
Przekształcam równanie x
2 + y
2 − 8x− 2y− 8=0 do kanonicznego:
A=−8, B=−2, C=−8
r=
√a2+b2−C=
√42+12−(−8)=
√16+1+8=
√25=5
Równanie okręgu wygląda tak:
(x−4)
2+(y−1)
2=25
Prosta styczna w A=(9, 1):
(9−4)(x−4)+(1−1)(y−1)=25
5(x−4)+0(y−1)=25
5x−20=25
5x=45 /:5
x=9
lub w postaci ogólnej: x−9=0
11 maj 00:37
Bogdan:
Na dobranoc zadanie 2.
Okrąg o promieniu
r leży w I ćwiartce układu współrzędnych, bo jest styczny do obu osi
i przechodzi przez punkt A = (2, 1) leżący w I ćwiartce.
Środek tego okręgu S = (r, r)
Równanie okręgu: (x − r)
2 + (y − r)
2 = r
2,
po wstawieniu współrzędnych punktu A: (2 − r)
2 + (1 − r)
2 = r
2, stąd obliczamy r.
Dobranoc wszystkim
11 maj 01:23
Eta:
Wolę równanie tej stycznej w takiej postaci :
(x−a)( xP−a) + ( y−b)(yP−b)= r2
11 maj 01:26
Eta:
K o l o r o w y c h snów !
Dobranoc
11 maj 01:31
elf: DZIĘKUJE WSZYSTKIM!
11 maj 06:18
iza:
25 wrz 17:04
Kahaaa: wyznacz współrzędne przecięcia prostej AB z prostą y= − 13x + 7
Potrzebuje pilnie odpowiedź
22 kwi 12:53