Trójkąty
Martina: 2. promien okregu wpisanego w trojkat rownoboczny jest o 4 cm krotszy od promienia okregu
opisanego na tym trojkacie. oblicz obwod trojkata
10 maj 22:19
Next: | 1 | | a√3 | |
| * |
| − r okręgu wpisanego |
| 3 | | 2 | |
| 2 | | a√3 | |
| * |
| − r okręgu opisanego |
| 3 | | 2 | |
a
√3 = 2a
√3 − 24
−a
√3 = −24
Obwód = 3* 8
√3 = 24
√3
Jeśli nie popełniłem gdzieś błędu
10 maj 22:39
Bogdan:
a − długość boku trójkąta równobocznego
R − długość promienia okręgu opisanego na trójkącie równobocznym,
r − długość promienia okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny.
10 maj 22:39
Martina: dziękuje serdecznie za pomoc
10 maj 22:43