Trójkąty
Martina: 1. w trojkat rownoramienny wpisano okrąg, ktory jest styczny do ramion AB i AC odpowiednio w
punktach D i E, AB=AC=25cm, BC=14cm. Oblicz: Dlugosc DE, Odleglosc DE od BC
10 maj 22:18
10 maj 22:22
Lucyna: a jednak ten link Ci się nie przyda

ale za to wiemy, że miejsce styczności okręgu z bokami
trójkąta dzieli go na odcinki długości:7,7,7,18,18,7
później musisz to policzyć z Tw.Talesa będziesz miał z tego długość DE a resztę z tw Pitagorasa
10 maj 22:30
Lucyna:

de jest równoległe do bc czego na moim rysunku nie widać ale jest
zatem z tw talesa masz
debc =
1825
z tw Pitagorasa ax
2=18
−(0,5de)
2
y liczysz z tw talesa
x18 =
x+y25
10 maj 22:38
Martina: dzięki
10 maj 22:41