:-(
planty: za wynajęcie autobusu na wycieczkę uczniowie klasa IA mieli zapłacić 1800zł. Ponieważ 4 uczniów
zrezygnowało z tej wycieczki, każdy z pozostałych uczniów zapłacił o 15 zł więcej. Oblicz ilu
uczniów jest w klasie IA.
10 maj 21:46
Kejt:
a− liczba uczniów
x − koszt na osobę
ax=1800
a−4=x+15
hmm.. chyba coś takiego.
10 maj 21:50
Next: ax = 1800
(a−4)(x+15)= 1800
10 maj 21:51
Lucyna: to drugie równanie to (a−4)(x+15)=1800 bo koszt się nie zmienił
10 maj 21:51
Kejt: a.. w sumie można i tak..
10 maj 21:52