wartości funkcji
A.! :):

Mam dany kąt:
jak odczytać wartości funkcji trygonometrycznych?
sin, cos, tg, ctg.... ?
skąd mam wiedzieć jakie wartości przyjmują? Tzn jak to zapisać i policzyć i skąd odczytać?
Trzeba wybrać sobie jakiś punkt znajdujący się na r. końcowym kąta?
Czy jak...?
Bardzo proszę o pomoc!
10 maj 21:29
Next: | | 2 | | 2 | |
α = |
| π = |
| 180= 120 stopni |
| | 3 | | 3 | |
tg 120 = − ctg 30 = −
√3
ctg α = −
√3
10 maj 21:34
A.! :): a z czego korzystałeś,/ aś?
10 maj 21:38
Next: π = 180 stopni
korzystałem ze wzorów redukcyjnych
tg(90 + α) = −ctg α
10 maj 21:40
A.! :): bo ja wiem że są takie wzory:
(dla dowolnego kąta)
10 maj 21:40
Next: i jakby co to korzystałem
10 maj 21:40
10 maj 21:41
A.! :): aaaa.... no fakt tylko że ja dopiero zaczynam trygonometrię
10 maj 21:41
A.! :): i może wiesz, jak skorzstać z tego co Ci napisałam?
10 maj 21:42
A.! :): aaa... i gdzie ten
√x2+y2 to jest jakieś r
10 maj 21:43
Next: nie wiem, ja się takim czymś nie bawię może ktoś inny Ci wytłumaczy
10 maj 21:45
A.! :): haha

no ok ^^ dzięki
10 maj 21:46
Godzio:

Dokładnie to tak jest :
i tutaj mając tylko kąt to chyba nie da się inaczej obliczyć
10 maj 21:48
A.! :):

no dokładnie.
Wiem o tym

ale polecenie polega na tym, że mam wyznaczyć wartość funkcji, korzystając np. z własności
trójkąta równobocznego lub równoramiennego, tzn
na lekcji robiliśmy np. tak:
rysowaliśmy ten kąt w układzie wsp, zaznaczaliśmy punkt P i jego współrzędne.
P(1,
√3)
r=|OP| = 2
q =
√3 ( z wł. trójkąta 30,60,90) coś takiego...
no i ja nie wiem jak wykorzystać w przypadku kątów większych od 90 stopni...
10 maj 22:01
A.! :): znaczy większych od 180 stopni...
10 maj 22:07
A.! :): ok, jakoś sobie poradziłam

ale i tak dzięki
10 maj 22:16