matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
jak to można wyliczyc???????????
planty:
wykonaj działanie jeśli trzeba; uprość wyrażenie. Podaj dla jakich x wyrażenie − rozwiązanie działania − przyjmuje wartość 0?
x+3
x+1
2x−4
+
+
x−1
1−x
1−x
10 maj 21:20
Godzio:
zał. x ≠ 1 i x ≠ −1
−x −3
x+1+2x−4
−x − 3 + 3x − 3
2x −6
+
=
=
1−x
1−x
1−x
1−x
2x −6
= 0
1−x
2x − 6 = 0 2x = 6 x = 3
10 maj 21:22