| 2 +√3 | 2+√3 | |||
wykaż, że liczby | , | , 0,25 tworzą ciąg geometryczny. | ||
| 2−√3 | 2 |
| 2 + √3 | 2+ √3 | 1 | ||||
( | )2 = | * | ||||
| 2 | 2−√3 | 4 |
| 7 + 4√3 | ||
L = | ||
| 4 |
| 7 + 4√3 | 1 | 7 + 4√3 | ||||
P = | * | = | = L | |||
| 4−3 | 4 | 4 |
| b | c | |||
to: q= | = | |||
| a | b |
| 2+√3 | 2−√3 | 2−√3 | ||||
q= | * | = | ||||
| 2 | 2+√3 | 2 |
| 1 | 2 | 2−√3 | 2−√3 | 2−√3 | ||||||
i q= | * | = | = | = | ||||||
| 4 | 2+√3 | 2(2+√3)(2−√3) | 2*(4−3) | 2 |
| 2−√3 | ||
czyli q= | ||
| 2 |