rozwiąż równania
kaja: (x2+3)(x−2)−3x= −2x2+2
b. 5x3+2x2−60x−24=0
c. x3−4x+3=0
d. x3−5x2+2x+8
10 maj 21:05
kaja: jak to rozwiązać?
10 maj 21:05
kalafiorowa:
a) x
3−2x
2+3x−6−3x=−2x
2+2
x
3−6=2
x
3=8
x=2 ∨ x=−2
b) 5x(x
2−12)+2(x
2−12)=0
(x
2−12)(5x+2)=0
x
2−12=0 ∨ 5x+2=0
x=
√12 ∨ x=−
√12 ∨ 5x=−2
10 maj 21:11
kaja: jak to a jest zrobione?
10 maj 21:12
kaja: już wiem
10 maj 21:17
kaja: ale nie wiem jak c i d
10 maj 21:17
Bogdan:
Jeśli x3 = 8, to x = 2, tylko 2, a nie 2 lub −2.
23 = 8, (−2)3 = −8
x3 = 8 ⇒ x3 − 8 = 0 ⇒ (x − 2)(x2 + 2x + 4) = 0
x −2 = 0 ⇒ x = 2
lub
x2 + 2x + 4 = 0, brak rozwiązania bo Δ < 0
10 maj 21:22
kaja: a jak zrobić c i d?
10 maj 21:28
kaja: pomocy
10 maj 21:36
Next: w c zauważ że 1 jest miejscem zerowym pozostałe oblicz z tego faktu
10 maj 21:37
kaja: nie rozumiem
10 maj 21:48