Spr-funkcja liniowa-I lo-pomoc
BenG: Witajcie, jutro mam poprawę spr. funkcji liniowej. Mam kartkę z zadaniami ale na chwilę obecną
to magia. Proszę o pomoc w rozwiązaniu i "ogarnięciu" niektórych zadań.
1. y=3x−5 i x−3y−7=0
a) współrzędne punktu wspólnego
b)czy punkt wspóny prostych należy do prstej AB gdzie A=(−5;1) B=(3;−3)
2. Wyznacz równanie wysokości trójkąta ABC poprowadzonej z wierzchołka C=(2;−1) jeśli bok AB
zawiera sie w prostej l o równaniu 3x+2y−1=0
// to niby rozwiązałem, tzn obliczyłem wysokość ale nie potrafię skończyć rysunku(nie wiem
gdzie podstawę umieścić, bo tak ogólnie to chyba jej się nie da narysować)
3.Dla jakich wartości m funkcja f(x)=(−3m+2)x+|m| jest malejąca i jednocześnie jej wykres
przecina oś y w punkcie rzędnej (wtf

) mniejszej niż 2?
no i to jest czarna magia
na chwilę obecną tylko tyle ale zaraz znajdę jeszcze kilka zadań
10 maj 20:34
Godzio: 1.
y = 3x − 5
3y = x − 7
a) Teraz przyrównaj obie funkcje, oblicz "x" a dalej podstaw do obojętnie jakiej prostej i
wylicz y
b) Liczysz prostą y
AB
1 = −5a + b
−3 = 3a + b −
−−−−−−−−−−−−−−−−−
4 = − 8a
| | 1 | | 3 | |
y = − |
| x − |
| , podstaw punkt wspólny do tej prostej i sprawdź czy L = P |
| | 2 | | 2 | |
2.
podstawy sie nie da narysowac bo nie wiadomo jaką ona ma długość wystaczy policzyć prostą
| | 3 | | 1 | |
prostopadła do 3x + 2y − 1 = 0 => y = − |
| x + |
| czyli współczynnik wysokości to |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | |
a = |
| Teraz tylko podstawić do wzoru prostej współrzędne C i współczynnik "a" , obliczyć |
| | 3 | |
b i ma się wzór
3. rzędna to y
f(0) = b
|m| < 2 i −3m + 2 < 0
Znajdź część wspólną
10 maj 20:49
BenG: no o wiele jaśniej. Ale 1 a) nadal nie rozumiem

co ja robie w mat−geo?
10 maj 21:03
Godzio: czego dokładnie nie rozumiesz ?
10 maj 21:07
BenG: "a) Teraz przyrównaj obie funkcje, oblicz "x" a dalej podstaw do obojętnie jakiej prostej i
wylicz y "
wiem że to się nazywa odwalanie pracy za kogoś ale czy mógłbys to obliczyć

Wtedy mniej więcej
załapię.
10 maj 21:13
Godzio: 1.
y = 3x − 5
| | 1 | | 7 | |
3x − 5 = |
| x − |
| / * 3 |
| | 3 | | 3 | |
9x − 15 = x − 7
10x = 8
dalej sobie poradzisz z "b" ?
10 maj 21:15
BenG: Wielkie dzięki

Jesteś Wielki

a pomógłbyś mi zapisać początek tego zadania

5.Uczeń za odrobiona pracę domową otrzymywał 4 pkt. za nie odrobioną tracił 1 pkt. W ciągu roku
szkolnego nauczyciel sprawdził pracę domową 45razy. Uczeń Zdobył 20pkt. Ile razy nie odrobił
pracy domowej.
10 maj 21:36
Godzio:
4x − y = 20
x + y = 45 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−
5x = 65
x = 13
y =32
10 maj 21:40
BenG: no nie całe

ale dzięki raz jeszcze, a teraz spadam dalej kuć
10 maj 21:43
Godzio:
"miłej nauki"
10 maj 21:44
Kopiec: x − odrobione zadania
y − nieodrobione zadania
x+y=45
4x−y=20
dodajemy to do siebie i wychodzi:
5x=65 /:5
x=13
kiedy znamy już x podstawiamy pod niego otrzymana liczbę:
13+y=45 /−13
y=32
x=13
3 lis 20:42