Funkcja malejąca
madzia: Funkcja y=(2−3m)x+7 jest malejąca dla jakiego przedziału?
m ∊ ......
NIech mi ktoś wyjaśni skąd się to bierze. Z góry dziękuję
10 maj 20:29
Tomek.Noah: masz f−kcjie linowa

malejaca jest w tedy gdy linia spada do osi X czyli wspolczynnik kierunkowy musi byc mnijeszy
od zera
y=ax+b malejaca ⇔ a<0 zatem u ciebie
2−3m<0
10 maj 20:31
Godzio:
f(x) = ax + b
funkcja maleje : a < 0
rośnie: a > 0
jest stała a = 0
a < 0
2 − 3m < 0
dokończ
10 maj 20:32
madzia: 2 − 3m < 0
−3m < − 2 /: −3
m >
23
Dziękuję za pomoc
10 maj 20:37