α=60
a=6,6
| a√3 | 6,6√3 | |||
licze wysokosc podstawy: h= | = | = 3,3√3 | ||
| 2 | 2 |
| 2 | ||
x= | h z wlasnosci trojkata rownobocznego wpisanego w okrag | |
| 3 |
| 2 | ||
x= | *3,3√3=2,2√3 | |
| 3 |
| x | |
=cos60 | |
| l |
| x | ||
l= | = 2,2√3*2= 4,4√3 | |
| cos60 |
| a2√3 | 10,89√3 | |||
Pp= | = | = 2,7225√3 ≈5 | ||
| 4 | 4 |
| 1 | ||
Pb= 3* | *6,6*√47,19= 9,9√47,19 ≈68 | |
| 2 |
a = 6,6
| 1 | ||
R = | a√3 = 2,2√3 | |
| 3 |
| 2 | ||
b = 2R = | a√3 = 4,4√3 | |
| 3 |
| a2 | ||
h2 = b2 − | = ... | |
| 4 |
| 1 | 1 | |||
Pc = | a2√3 + 3* | a*h = ... | ||
| 4 | 2 |
Korzystamy z własności trójkąta prostokątnego, w którym miary kątów wewnętrznych
są równe: 90o, 60o, 30o.