Rozwiąż równanie
POMOCY: Rozwiąż równanie
(2x2+3x+1)2−(4x2−5x+2)2=0
10 maj 20:20
Next: 4x4 + 9x2 + 1 + 2(2x2)(3x) + 2(2x2)(1) + 2(3x)(1) − (16x4 − 25x2 + 4 + 2(4x2)(−5x) +
2(4x2)(2) + 2(−5x)(2) = 4x4 + 9x2 + 1 + 12x3 + 4x2 + 6x − (16x4 − 25x2 + 4 − 40x3 +
16x2 − 10x = 4x4 + 9x2 + 1 + 12x3 + 4x2 + 6x − 16x4 + 25x2 − 4 + 40x3 − 16x2 + 10x =
4x4 + 9x2 + 1 + 12x3 + 4x2 + 6x − 16x4 + 25x2 − 4 + 40x3 − 16x2 + 10x = −12x4
10 maj 20:29
Next: sorki nie dokończyłem już lece

−12x
4 + 52x
3 + 22x
2 + 16x − 3 = 0
takie "cuś" mi wyszlo
10 maj 20:32
POMOCY: Nie rozumiem za bardzo
10 maj 20:34
Godzio: można było użyć wzoru skróconego mnożenia

(2x
2 + 3x + 1 − 4x
2 + 5x − 2)(2x
2 + 3x + 1 + 4x
2 − 5x + 2) = 0
(−2x
2 + 8x −1 1)(6x
2 − 2x + 3) = 0
dokończ
10 maj 20:36
Next: no troszkę to zamotane ale może ktoś wpadnie na jakiś szybszy, lepszy sposób
10 maj 20:36
Next: oczywiście
Godzio szkoda się męczyć tym moim sposobem
10 maj 20:37
ak1: −12x4+52x3−28x2+26x−3=0
ale teraz rozwiązać to równanie wyznaczyć tego x
10 maj 20:40
POMOCY: Ale pózniej jak mam obliczyć deltę skoro mam wyrażenia z 4 potęgą?
10 maj 20:40
Next: POMOCY
nie patrz na moje rozwiązanie ale na rozwiązanie Godzia

(−2x
2 + 8x −11)(6x
2 − 2x + 3) = 0
10 maj 20:41
Eta:
ze wzoru a
2 −b
2= (a−b)(a+b)
(2x
2+3x+1)
2 − (4x
2−5x +2)
2=0
( 2x
2 +3x +1 +4x
2 −5x +2)(2x
2 +3x +1 −4x
2 +5x−2)=0
( 6x
2−2x+3)(−2x
2+8x−1)=0
6x
2−2x +3=0 lub −2x
2 +8x −1=0
Δ= 4−72 <0
tu brak rozwiązań lub Δ=64 −8= 76
√Δ=2
√19
10 maj 20:43
POMOCY: Dziekuję
10 maj 20:48
POMOCY: Δ=64 −8= 76 √Δ=2√19 czy to jest dobrze − delta nie powinna wynosić 56
10 maj 20:55
Eta: Sorry
oczywiście ,że tak

( pomyłkowo wpisało mi się 76)
Δ= 64−8=
56 √Δ=2
√14
popraw ...... wyniki
10 maj 21:13
POMOCY: Dzięki
10 maj 21:35